zondag 8 juli 2012

Pastis en de groene fee (Absint), het dankje voor kunstenaars

Volgens mij wordt het tijd voor wat heftigers!

Vandaag heb ik pastis gemaakt, tevens de basis voor absint.
Absint werd voor het eerst op grote schaal geproduceerd in 1805 door Henri-Louis Pernod.
Absint werd in de 19de eeuw populair onder de kunstenaars,
als belangrijke bron van inspiratie.
Toen ook wel de groene fee genoemd.

Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon.
Sindsdien is de firma Pernod absint gaan produceren zonder de alsem, ook wel pastis genoemd.

Er is een verschil tussen pastis en anise:
bij pastis hebben we te maken met Maceratie, dat houd in dat de smaakstoffen worden overgegeven door het weken.

Bij anise hebben we te maken met distillatie, waarbij de smaken worden doorgegeven met het stoken van de distillaat.

Absint of pastis hebben altijd een alcohol percentage van boven de 40.
Waarbij de pastis een gele kleur heeft en absint een groene, maar laat je niet foppen!
De commerciële absint wordt gekleurd met kleurstof.
Ook kan je met het zelf maken van absint de bitterheid bepalen,
de alsem (absint kruid) is erg bitter. Zelf ben ik gek op de bittere smaak en zal daarom met dit recept ook een bitterder absint maken als die er veelal verkocht wordt.

Zelf de bitterheid bepalen?
Gebruik de helft van de alsem die ik gebruik en voeg dan elke dag een eetlepel extra toe,
tot dat je de bitterheid heb gekregen die je zelf wilt.

Net als alle anderen oude kruidendranken, werden deze gemaakt om de zieken van hun ongemakken af te helpen. Door de dood of ze daadwerkelijk van hun ziekte af te helpen :)
Ik voel me vandaag dan ook een echte kwakzalver!

Wat hebben we allemaal nodig:
500 ml alcohol 90%
500 ml water
10 gr gedroogte linde bloesem
100 gr suiker
8 gr zoethout
25gr anijszaad

En voor de absint gebruiken we de zelfde ingrediënten maar voegen we nog eens
20 gr alsem (absint kruid) toe, en gebruiken we maar 80 gr suiker i.p.v. 100 gr.

Geen steranijs! omdat dit een frans drankje is gebruiken we anijszaad.
Dit komt in het wild genoeg voor in frankrijk, spanje, italie en andere zuidelijke landen!
Dit is dan ook gelijk de reden waarom we daar de anijs dranken vinden zoals:
sambuca, Italië
ouzu, Griekenland
raki, Turkije
arak, Syrië
anis dulce, Spanje
Steranijs komt uit China en Thailand, maar bevat wel de zelfde chemische stof Anethol,
ook komt deze stof voor in venkel, dragon en basilicum.
Als Anethol in combinatie is met alcohol boven de 45% slaat het wit uit als je het mengt met water.

Laten we maar eens beginnen met onze kruidenbitter,


Eerst wegen we alles af

de linde bloesem


alcohol 90%


zoethout


kristal suiker


anijszaad


en als je absint gaat maken natuurlijk de alsem


Alles in een weckpot


En dan doe ik hierop het water, maar dan wel warm zodat de etherische oliën makkelijker loskomen.


Dit even goed mengen


En dan ongeveer een uur laten afkoelen,
Dan kunnen we de alcohol toevoegen!


Potje dicht en wachten.......wachten.....wachten.
Ongeveer een week.

Dus tot over een week, dan meer!

Als we de absint toch groen willen kleuren?
Dat kan op verschillende manieren:

Chlorofyl, of te wel bladgroen (dit is een flinke klus, en dat ga ik nu niet uitleggen)
maar dit kan je halen uit groene bladen zoals spinazie.
Maar origineel haalden ze de Chlorofyl uit Artemisia pontica, citroenmelisse, hyssop en soms ereprijs

Of met groene kleurstof, waarmee je bijvoorbeeld ook je marsepein kleurt.

Weekje is weer voorbij, nu gaan we de pastis en absint zeven.
Dat gaat het gemakkelijkst door een koffie filter.


Probeer wel zo min mogelijk kruiden mee te gooien in het filter!
Die verstoppen de boel....


Als alles is gefilterd kan het in flessen.


En we gaan natuurlijk even proeven, eerst de pastis


En nu met wat koud water 1/3 pastis en 2/3 water, wordt in Turkije ook wel leeuwenmelk genoemd.
Met het eerste glas brul je als een leeuw, met het tweede glas gaap je als een leeuw en met het derde glas slaapje als een leeuw.


En hier de absint, met een groene tint van de alsem.
Geheel natuurlijk!


 
Succes en veel creativiteit.


Let wel op, hou rekening met de wetgeving in uw land.
Betreft en stoken van alcohol, en het maximale gehalte aan thujon.

Thujon en alcohol zijn schadelijk voor uw gezondheid!






3 opmerkingen:

  1. Vandaag de pastis in fles gedaan. Zojuist ook even geproefd, nu is het alleen zo dat de pastis niet wit uit slaat bij het verdunnen met water. Hoe zou dit kunnen komen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als de alcohol onder de 45% is lost de anethol niet op. Smaak blijft goed, alleen het troebel effect is er niet.

      Verwijderen
  2. Hi Anoniem, het is juist omgekeerd. De Anethol lost op in alcohol, dus wanneer het alcoholpercentage te laag is zou deze juist troebeler moeten worden. Hetzelfde gebeurt als je water bij de pastis giet (alcoholpercentage verlaagt, anethol lost niet meer op en verschijnt daarom troebel in het glas).

    BeantwoordenVerwijderen