maandag 20 augustus 2012

Sambal bij?

Wat maak je van de pepertjes die groeien aan je peper plant?
Natuurlijk sambal.
Ik maak de snelste en de gemakkelijkste Indonesische Sambal oelek.
Maar er zijn zoveel soorten en ook al net zoveel soorten pepertjes,
Daarom alleen deze maar de rest benoem ik wel.


De Chilipeper is een van de oudste landbouw gewassen ter wereld,
en wordt al verbouwd tussen 5200 en 3400 jaar v. Chr.
Ze nemen aan dat de Chilipeper al sinds 7000 v. Chr. in Mexico werd gebruikt.
De Chilipeper werd aan het eind van 15de eeuw ontdekt door de mannen van Christoffel Columbus,
die eigenlijk opzoek waren naar een alternatief voor zwarte peper.
Dit is ook waarom zei de plant Pimiento noemde ( Zwarte Peper )
In 1514 werd de plant ingevoerd in Spanje en verspreide zich snel over de rest van de wereld zoals Europa, Afrika en Azie.
In 1680 kweekten ze al 33 variëteiten van deze plant. 

Zoals deze soorten:

Capsicum annuum Waaronder de Jalapeño, Cayenne en de Paprika
Capsicum anomalum
Capsicum baccatum Waaronder de Peppadew
Capsicum buforum
Capsicum campylopodium
Capsicum cardenasii
Capsicum chacoense
Capsicum chinense Waaronder de Habanero, Bhut Jolokia, Madame Jeanette en de heetste chilipeper ter wereld, de Trinidad Scorpion Butch T
Capsicum ciliatum
Capsicum coccineum
Capsicum cornutum
Capsicum dimorphum
Capsicum dusenii
Capsicum exile
Capsicum eximium
Capsicum flexuosum
Capsicum frutescens Waaronder de Tabasco
Capsicum galapagoense
Capsicum geminifolium
Capsicum hookerianum
Capsicum lanceolatum
Capsicum leptopodum
Capsicum microcarpum
Capsicum minutiflorum
Capsicum mirabile
Capsicum parvifolium
Capsicum praetermissum
Capsicum pubescens Waaronder de Rocoto
Capsicum schottianum
Capsicum scolnikianum
Capsicum tovarii
Capsicum villosum

De dik gedrukte zijn de meest voorkomende soorten.

De sambal oelek is een simpel maar zeker een smaakvolle sambal.
Daar het vrijven komen de etherische oliën vrij.
Dat maakt oelek  dus oelek.
Oelek eigenlijk ulek betekend vrijver of stamper.
Vrij vertaald betekend sambal dus mengsel van rodepepers (Chilipepers)

Wat zijn de ingrediënten van de Sambal oelek,
Let wel op het is een hele lijst.

Chilipepers en zout.
Zal ik het nog eens herhalen?

De pepers kan je kopen of natuurlijk zelf oogsten,


We hebben er ongeveer 10 nodig om mee te beginnen.
De pepers laten zich perfect in vriezen,
dan kan je lekker sparen.

Als we er 10 hebben,
en 1 theelepel zout dan kunnen we aan de slag.
Haal uw vijzel van stal en de eventuele diepvries pepers uit de vriezer.


Snij de achter kantjes eraf,
die krijg je echt niet fijn.


Ik hou van grove sambal,
maar wil je fijne sambal dan gewoon weg de pepers fijner snijden.
Het schilletje krijg je niet fijn gevijzeld namelijk.

Wil je sambal voor mietjes dan kan je ook de zaadjes eruit halen,
deze zaadjes maken je sambal aanzienlijk pittiger.

Tip van de dag, trek eventueel latex handschoenen aan.
Je vingers worden er erg heet van.

Dan kom ik gelijk op het volgende,
niet te doen bij sambal maken:
In je ogen vrijven,
je neus punniken,
naar het toilet gaan,
de baby eten geven,
de liefde bedrijven,
bedenkelijk kijken en je lippen aanraken.

Wat is er wel leuk om te doen:
met je vinger langs het wijn of bier glas van je partner,
de kat of hond aan je vinger laten likken.


De pepers met het zout in de vijzel.


En daar gaan we weer,
lekker vijzelen.


In het begin zal het nog wat droog zijn,
maar naar een paar minuten zal je zien dat er steeds meer oliën en vocht vrijkomt.


Ziet er goed uit,
in een potje.
Het kan gelijk gebruik worden.


Deksel erop.


Selamat makan!

Even voor iedereen,
sambal is niet heet!
Kokend water of frituurvet is heet.
In pepers zit de scherpe stof Piperine,
deze prikkeld de zenuwuiteinden.
Het is een brandend en pijnlijk gevoel en kan ook irritatie opleveren op huid en ogen.

Heb je de smaak te pakken?
Maak dan ook deze eens,

Sambal Ajam: sambal voor / met kip
Sambal Badjak: gebakken, pittige sambal
Sambal Badjak Udang: gebakken, pittige sambal met garnalen
Sambal Bawang: milde sambal met verse uien
Sambal Belacan: de Maleisische variant van Sambal Trassi
Sambal Brandal (of Berandal): gebakken, pittige sambal
Sambal Dapur: frisse sambal
Sambal Djahe: milde sambal met verse gember
Sambal Djeruk: milde, licht-zure sambal (djeruk is een citrusvrucht)
Sambal Ebi: Sambal van gedroogde garnalen
Sambal Gandaria
Sambal Gledek: zéér pittige sambal
Sambal Goreng: gebakken sambal
Sambal Katjang: milde sambal, gemaakt van pinda's
Sambal Keluwak
Sambal Kemiri(e): milde sambal, gemaakt van kemirie-noot
Sambal Manis: pittige, zoete sambal
Sambal oelek: basis sambal van rode pepers, zout
Sambal Padang: zéér milde sambal
Sambal Pecel: sambal gemaakt van pinda's
Sambal Pelensing
Sambal Pepesan: sambal speciaal voor bij visgerechten
Sambal Peteh: petehbonensambal
Sambal Pedis: pittige sambal (pedis of pedas betekent heet)
Sambal Raden
Sambal Rawit: sambal van kleine groene rawitpepertjes
Sambal Setan: zéér pittige sambal (setan betekent duivel)
Sambal Soto Babat
Sambal Taotjo: milde sambal, met sojabonenpasta
Sambal Tjampoer: sambal (met trassi-extract) en knoflook, bieslook en ui
Sambal Tomaat: milde sambal, met verse tomaat
Sambal Trassi(e): sambal gemaakt van garnalenpasta (ook populair in Suriname)
Surinaamse Sambal














Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen