woensdag 12 februari 2014

Kefir lang zo gek nog niet!

Met deze vorm van fermentatie heb je weer eens iets anders.
 
Dan hebben we het over 2 varianten,
de melkkefir en de waterkefir.
 
Van de melkkefir gaan we een soort yoghurt drank maken en hangop,
en van de waterkefir een verfrissende gember drankje met bruis.
Heerlijk voor in de zomer,
meer dan een dorstlesser.
 
Maar wat is het?
Het is een symbiose van rechtsdraaiende melkzuur bacteriën en gisten.
 
De vitaminen die in kefir drank zijn gevonden, zijn vitamine B1, B2, B6, B8 en B12, vitamine C en vitamine D. De bacteriën zijn afkomstig uit drie groepen, te weten lactobacillen, Lactococcus lactis en streptokokken. Van de gisten komen ook drie groepen voor, dit zijn Kluyveromyces, Candida en Saccharomyces.
 
Laten we beginnen met de melkkefir.
De kefir is makkelijk te verkrijgen ook via marktplaats,
als je de kefir levend kan houden is het de enige keer in uw leven dat je het hoeft aan te schaffen :)
Je kunt het makkelijk opnieuw gebruiken of voor een paar weken invriezen.
 
Wat hebben we nodig:
1 liter melk (uht) maar je kunt alle melk soorten gebruiken, geit, schaap, paard of kameel.
100 gr melkkefir (was 30 maar na tips aangepast)
 
De kefir
 
 
En de melk
 
 
Meer niet?
Nope dit is het lekker makkelijk,
maar het smaakt echt heerlijk.
Zacht en zelfs een beetje fruitig.
 
Ik gebruik gewoon uht melk,
lekker goedkoop haha.
 
De melk in een klempot
 
 
Kefir erbij en de klempot dicht.
En dan 24 tot 48 uur op kamer temperatuur laten staan.
 
 
Na 48 uur heb je een mooie dikke melk.
 
 
Maar dan willen we toch weer onze kefir terug,
even door de grove zeef.
 
 
Even spoelen met water
 
 
(Na een top tip van de alles kunner Edwin Flores, Kefir is gevoelig voor ijzer.
Werk daarom met plastiek. Dit zal de kefir niet aantasten)
 
Met een scheutje melk kan je dit gewoon invriezen voor de volgende keer.
 
 
Maar omdat ik weer meer ga maken,
gebruik ik een deciliter dikke melkkefir en dan weer een liter melk.
 
 
 
Nu heb ik genoeg voor hangop,
het resultaat lijkt een beetje op kwark.
 
 
 
Als we dit een beetje onder de knie hebben gaan we verder met waterkefir,
niet dat dit zo moeilijk is ;)
 
Word dit het nieuwe zomer drankje?
Niet jatten he, het bewijs staat in mijn blog.
 
Het is een ginger ale/gemberbier achtig drankje,
niet zoet en lekker fris
 
Wat hebben we nodig,
1 liter water
60 gr verse gember
100 gr waterkefir (was 30 maar na tips aangepast)
80 gr honing
 
We beginnen met de kefir en honing in de klempot.
 
 
Water erbij
 
 
En de plakken gember
 
 
 
Pot dicht en 24 uur op kamer temperatuur laten fermenteren,
anders als bij de melkkefir heb je hierbij veel koolzuur gas.
 
En dat is dan wel erg zonde om dit verloren te laten gaan!
 
Dus gaan we na vergisten op fles.
 
Gember eruit en door een zeef.
 
 
En op fles
 
 
1 thee lepel suiker voor de na vergisting,
dan krijgen we een mooie bruis.
 
 
Dicht en tot volgende week
 
 
In de tussen tijd gaan we de waterkefir drogen,
dit kan op kamer temperatuur of in een droog oven.
 
Let op dat dit niet heter word dan 30 graden!
 
 
 
Na 12 uur is dit het resultaat
 
 
En goed te bewaren,
maar het beste is nog steeds om gelijk verder te gaan zonder te drogen.
 
Nu ben ik wel benieuwd naar mijn drankje!!!!!
 
 
Wow wat lekker,
ik ben gelijk begonnen om weer meer te maken.
 
#Proost
 
Bewaar en deel je kefir op bijvoorbeeld facebook en forums.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen