maandag 24 februari 2014

Zo veel meer dan thee! Komboecha

Komboecha, Kombucha of  Kargasok!

Alle 3 benamingen voor deze merkwaardige gefermenteerde thee drank,
die in de alternatieve geneeswijze nog wat gezondheidseffecten mee krijgt.

Hier is het voor mij niet om te doen, 
zoek zelf even op internet als je benieuwd bent naar deze eigenschappen.

Ik vind het vooral een verfrissende drank,
zurig van de melkzuren.

Dit geeft voor mij als kok dan gelijk de mogelijkheid voor verdere toepassingen,
1 van de voorbeelden is het garen van vis in zuur.

Als onze wel al bekende rolmops.

Deze manier van garen word ook wel ceviche of escabeche genoemd.
Dan maken we meestal gebruik van citrussap of azijn.

Komboecha, wat is het eigenlijk?

Een zwam........ zo word het genoemd maar eigenlijk is het een symbiose van gisten en bacteriën,
 in de vorm van een dikke gelatine-achtige, glanzende paddenstoelvlechtwerk-membraan. 

Komboecha ontwikkelt in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines.

Omdat de verkoop van de zwam verboden is in Nederland en Belgie.

Om deze zwam (ook wel scoby genoemd) of een stuk ervan te bemachtigen,
gebruik maken van je netwerk of zoeken op groepen.
Dit gaat ideaal via Facebook of fora.

Wat hebben we allemaal nodig,

Glazen bokaal van ongeveer 2 liter
elastiek
kaasdoekje
1 liter water
3 gram Chinese zwarte thee
70 gram suiker
20 gram honing
150 ml azijn of komboecha thee van de vorige keer
Een komboecha zwam

En eventueel tester voor de Ph waarde te meten deze mag dan tussen de 2,5 en 4 zijn

Het azijn of de komboecha thee gebruiken we om de zwam gelijk zijn vertrouwde zure omgeving te geven,
dit zorgt ervoor dat de zwam in ideale conditie blijft.

Zorg er natuurlijk voor dat je hygiënisch  werkt,
net zo als altijd!

Goed spoelen met ruim en warm water.


Vervolgens beginnen we met het water koken


Thee afwegen



En natuurlijk suiker en de honing



Als het water kookt kan het van het vuur,
los de suiker op en wacht nog even met de honing.

Ook de thee kan erbij


De thee laten we trekken voor 30 minuten



De honing op lossen en de thee laten terug koelen tot maximaal 30 graden.


Dit vind ik zelf het makkelijkst in de wasbak in koud water


De thee kan nu gezeefd worden in de glazen pot


Azijn of de komboecha drank van de vorige keer erbij


En de zwam mag lekker zwemmen




De pot mag worden afgedekt met een goed lucht doorlatende doek,
dit is belangrijk omdat de thee genoeg zuurstof nodig heeft.

Gebruik hier voor ook je elastiek.


Nu opzoek naar een warme donkere plek,
oeps had ik zeker eerst even moeten melden......

Maar wees creatief,
Ik zet hem naast de motor van de koelkast.

Geen direct zonlicht en rond de 27 graden.

Ook is in de buurt van de cv of boiler een optie.
warmte plaatje die word gebruikt in de pluimvee sector is een optie.

En nu.......?
Ja kom ik weer,

WACHTEN

2 tot 4 weken
Na 2 weken zien we een mooi netwerk van draden,
en een nieuwe dochter zwam aan het oppervlak.
Deze is egaal van kleur en mooi stevig.
Ziet er gezond uit!


Dit is het resultaat na 4 weken,


Met een Ph waarde van 3 


Niet te zuur en goed drinkbaar.

Nu heb ik 2 zwammen de moeder zwam en een dochter zwam,
Ik begin gelijk weer met een nieuwe Komboecha drank te maken.

Maar ik heb een zwam over


Hou ze vochtig,
dan kan je ze makkelijk in de koelkast 1 a 2 weken goed houden.


Invriezen is ook een optie,
Houd er dan rekening mee dat de zwam wel enige tijd nodig heeft om weer opgang te komen.

Bottel de Komboecha thee nu in flessen voor in de koelkast,
er kan wel een nieuwe zwam vormen.
Dit is niet erg.


Succes met experimenteren.
Ik ben benieuwd naar jullie toepassingen #becreative






2 opmerkingen:

  1. Gebruik je steeds de moederzwam of de dochterzwam? Welke houd je zelf en welke geef je weg? Hoe lang gaat de moederzwam mee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik gebruik alles, en pas als de kracht eraf gaat of de kleur veranderd gooi ik hem weg. je ruikt of ziet het snel genoeg. mooie dikke dochterzwammen geef ik weg

      Verwijderen