donderdag 24 april 2014

Alex Proost, Oranjebitter!

Koningsdag daar moeten we op drinken!

Dan mag ik wel snel beginnen, 
aan de slag met Oranjebitter.

Niet zoet zoals likeur maar echt bitter zoals het hoort.

Natuurlijk hebben we weer alcohol nodig en dan wel een neutrale.

96% is dan het beste, 
uit Italië of zelf gestookt (mag niet)

Kook smaakloze goedkope wodka is hier zeer geschikt voor.

We hebben een alcohol percentage nodig van 30.

Dat word dus rekenen.

Ik heb nog wat huisgemaakte wodka staan van 40% alcohol.
Beetje water erbij en daar is onze 30%.

Gebruik je rekenmachine of een alcohol meter, succes :)

Oranjelikeur werd na 1620 ontwikkeld ter ere van verschillende door prins Frederik Hendrik gewonnen veldslagen. 
Tot circa 1800 was de drank vrij onbekend. 
Na het aantreden van de eerste Oranje koning Willem I in 1814 werd het product vernieuwd op de markt gebracht. 
Dit keer zonder suiker. 
Vandaar de naam oranjebitter. 
Tegenwoordig is men niet meer gecharmeerd van bitters en voegen de meeste producenten weer wat suiker toe.

Omdat het van origine gemaakt word met curaçao schillen van de zuur/bittere sinaasappel,
die we ook wel kennen van de blue curaçao.

Maar daar is dan weer een beetje lastig aan te komen, 
en omdat het zo oxideert moet je het weer snijden met een houten mes.......

Allemaal heel leuk maar wil ik jullie niet aan doen.

Daarom de combinatie van citroen en sinaasappel.

Wat hebben we nodig?

5 dl wodka
2,5 dl water
1 sinaasappel
1 citroen
4 gram alants wortel
1 gr  anijs zaad
8 kardamom peulen
3 gr kalmoes wortel
6 citroen pitten
3 eetlepels citroensap
53 gram suiker
5 druppels oranje of rode kleurstof

Eerst even naar de ouderwetse drogist voor alants en kalmoes


Aan de slag met de citroen en de sinaasappel.


Schillen maar niet te dik we willen zo min mogelijk wit op de schil.


Dan de citroen persen en 6 pitten verzamelen.


Ik heb de luxe van een droogoven maar het kan natuurlijk ook in de normale over op 50'c 
of lekker in de zon!
Biertje erbij en wachten maar.....


Zijn de citroen pitten gedroogd?

Dan kunnen alle specerijen gekneusd worden in de vijzel.



Hoeft geen poeder te worden,
maar alles mag goed gebroken en gekneusd zijn.


Hup in de klempot van minimaal 1 liter.


Beetje suiker.

Wil je nou Oranjelikeur maken dan neem je 300 gram suiker.
Lekker zoet!


Wodka erbij en daarna het water.




Alles behalve oranje,
Daar gaan we wat aan doen.

Maak je wel eens cupcakes of taarten dan heb je wel iets van voedingskleurstof in huis.

Gebruik oranje of rood eventueel met geel tot de kleur je aanstaat.


Goed roeren en de gedroogde sinaasappel en citroen schillen mogen er ook bij.


Dit mag dan minimaal 2 weken staan op een donkere koele plek.

Een maand of zelfs 2 maanden kan geen kwaad.


Met een beetje geluk ben ik op tijd klaar,
Oranjebitter begint al een mooie neus te ontwikkelen.
 
Ik was percies klaar op Koningsdag,
Top!
 
Alles mag in de fles,
even filteren door een koffie filter is wel zo makkelijk.
 
 
Klaar!
 
 
Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van een glaasje Oranjebitter,
daarom ook een cocktail recept.

Hoe zullen we de cocktail noemen?
ROYAL ORANGE.....
Hulde ;)

Voor 1 glas:
20 ml Oranjebitter
40 ml Prosecco
40 ml Rivella

1 ijsklontje
en eventueel een schijfje sinaasappel aan de rand van het glas.
Serveren in een champagne glas.
 
 

Proost en maak er een mooie dag van!

P.s. Alex
Zijne Majesteit de Koning wilt u ook een flesje?

(bron: wiki) 















Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen