maandag 5 mei 2014

Wie is er niet groot en sterk van geworden! Pindakaas

99,5 % echte pindakaas.
 
Hoe puur wil je het zelf maken?
 
Makkelijk, snel en niet te vergeten goedkoop.
 
 
Pel pinda's van de markt of al gepelde pinda's het kan beide,
een beetje pindaolie ook wel arachideolie genoemd en zout.
 
Meer is het niet.
 
Pindakaas in de supermarkt en zeker van de goedkope B merken
worden meestal aangevuld met suiker, discutabele palmvetten (plantaardig vet)
Lekker dik, ideaal als je minder pinda's wilt gebruiken.
 
En laat je niet misleiden door de Light varianten.
Deze bevatten minder vetten,
maar wel meer suikers! Lekker light :(
 
Pindakaas was van oorsprong een bijproduct van het maken van pindaolie. De oorspronkelijke pindakaas was dan ook veel droger (want zonder olie) dan de tegenwoordige, die "gewoon" van gemalen pindanootjes wordt gemaakt.
 
Calvé Pindakaas:
Ingrediënten:
pinda's (85%), plantaardige olie, plantaardig vet, zout.

Calvé Light:
Ingrediënten:
Pinda's (77%), maltodextrine, plantaardige olie, plantaardig vet, zout

Calvé Noot:
Ingrediënten:
pinda's (81%), plantaardige olie, dextrose, plantaardig vet, zout.

Vita d'or Pindakaas (lidl):
Ingrediënten:
pinda's (93%), plantaardige olie, plantaardig vet, zout. 
 
Wat gaan wij gebruiken voor onze pindakaas?
 
500 gram ongezouten pinda's (rauw of gefrituurd)
Gebruik je rauwe pinda's dan gaan we ze nog frituren in arachideolie, of vraag het even bij de notenkraam!
 
40 ml pindaolie (arachideolie)
8 gram zout of minder dat is aan jezelf
 
Hup hup pellen maar,
voor de televisie op een krant.
 
Ik heb wel wat meer gekocht want wat is het lekker.
 
 
Alles gepeld?
 
 
Dan hebben we ongeveer 500 gram gepeld nodig.
 
De frituur op 160 graden
(natuurlijk zijn stap 1 en 2 niet nodig als je lekker lui bent geweest,
en ongezouten gefrituurde pinda's hebt gekocht ;)
 
 
2 minuten en dan mogen ze er weer uit!
 
 
Laten afkoelen tot kamer tempratuur en dan in de mixer.
 
 
Pindaolie erbij.
 
 
En het zout natuurlijk,
minder zout of zoutloos geen probleem.
 
 
Draaien maar.
 
 
Pindakaas met stukjes.......
bepaal zelf hoe grof.
 
 
Klaar na ongeveer 5 minuten draaien,
een mooie smeuïge pindakaas.
 
 
Het lijkt nog een beetje te dun.
maar na 2 a 3 dagen is de pindakaas mooi smeuïg.
 
Dikke laag op brood met roomboter,
Heerlijk.
 
 
En heb je een pinda allergie?
Helaas pindakaas.
 
Maar probeer het eens met macadamia, cashewnoten of hazelnoten.
 
 
 
 
 
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen