maandag 14 juli 2014

BROOD een beetje van mijzelf en een beetje van een ander!

Nog bedankt!
 
Wie kent het niet?
De vriendschap cake ook wel Herman genoemd.
 
Wat is het idee er achter,
een vriend, vriendin, familielid of tja iemand anders.
 
Maakt een desemstarter (Herman) dat duurt ongeveer 10 dagen.
Voeden, zorgen en roeren!
 
Deze starter deel je dan in drieën, 1 voor je cake, 1 voor een nieuwe starter en 1 om weg te geven.
Wat sociaal ;) was vroeger de normaalste zaak van de wereld.
 
Net zoals mijn vorige blog over ciabatta,
de biga is ook een desemstarter.
 
Deze deel je dan met familie en dorp bewoners.
 
Zo heeft ieder zijn aandeel en zal de starter blijven leven.
 
Nou was ik de gelukkige,
een Herman voor mij #bloos
Mijn vriendin heeft een vriendschap cake gebakken.
 
En voor mij een 1/3 deel Herman,
maar ik ben geen zoetekauw.... nou dan heb je met deze cake mooi pech!
 
 
Herman ruikt zuur en fris,
iets van azijn en appeltjes fris.
 
Maar ik wil er dus proberen een brood van te bakken.
Een zuurdesem brood dus.
 
Geen idee of het lukt,
Herman houd nogal van suiker namelijk en een zoet brood zit ik niet op te wachten.
 
Volgens mij heeft niemand dit eerder geprobeerd,
of nooit met de rest van de wereld gedeeld.
 
Op internet kan ik niet zo snel iets vinden alleen de cake versie.
Maar ook daar zijn de variaties niet breed.
 
Wat gebruiken we:
 
330 gram Herman
500 gram Patent Bloem
150 ml Water
7 gram Zout
30 gram Boter
 
 
Het is nu niet anders als een ander deeg zetten,
wel gebruik ik een stuk minder water omdat Herman ook nog vloeibaar is.
 
Lauw water met de boter en het zout.
 
 
Bloem erbij.
 
 
En dan kunnen we gaan kneden met de hand of machine.
 
 
Herman erbij.
 
 
Nu kneden we ongeveer voor 20 minuten tot we een soepel deeg hebben.
 
 
Dit hebben we ongeveer na 20 minuten kneden.
 
 
Nog even met de hand al is het alleen voor het gevoel.
 
 
 
Opbollen tot een grote bol.
Mooi strak en alle naden onderop de bol proberen te krijgen.
 
 
 
Kan nu op een bakplaat.
Ik snij nog een kruis in de bovenkant.
 
 
Bestrooien met bloem tegen het plakken.
 
En afdekken met een theedoek of verhoudfolie.
 
 
En nu minimaal 6 uur rijzen.
 
Haha wil je dit bij je soep? Niet pas in de middag beginnen :)
 
Na een uur rijzen.
 
 
Na 3 uur rijzen.
 
 
En na 6 uur rijzen ongeveer 4x zo groot geworden.
 
 
De oven kan op 225'c en dan bakken we hem ongeveer 25 minuten.
 
 
Wow wat een lucht in huis,
een combinatie van brioche en yoghurt.
 
En hij is groot geworden.
 
 
Na een uur afkoelen is het tijd geworden om te proeven.
 
 
Ver weg proef je nog een zoetje maar niet storend,
Fris in de neus heel aangenaam.
 
Ik ga hier eens een dikke laag boerenroomboter opsmeren!
 
Take care and share.
 
 
Wil je zelf aan een Herman beginnen?
Hou dan deze blog in de gaten
 
 
Hier staat binnenkort een compleet verslag,
maar kan je niet wachten dan heb je misschien hier wat aan.
 
Hermancake
Herman is al jaren bekend en komt, volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amish hem al maakten uit liefde voor de ontvanger. Als je een Herman krijgt, is dat een teken van liefde, vriendschap en vertrouwen. Als je goed voor Herman zorgt, heb je de lekkerste lekkernij die je maar kunt bedenken. Krijg je er alsmaar geen? Start dan zelf je Herman en geef hem door! Let er wel op, dat je Herman altijd in een glazen schaal maakt en met een houten lepel werkt. Plastic is een goede tweede optie, maar METAAL is uit den boze, daar wordt Herman niet blij van!

Dit is het cake recept voor een Herman
(en als je hem gekregen hebt, start je bij dag 2):
100 gram suiker
250 ml warm water
1 zakje gist van 7 gram
225 gram bloem
een glazen schaal
een houten lepel
Los de suiker op in een half kopje van het warme water. Strooi de gist erbij en laat dit 10 minuten staan. Roer de rest van het water erbij, evenals de bloem. Klop dit met de lepel tot een mooi glad beslag en dek het af met een vochtige theedoek. Laat dit rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.
 
Hoe wil Herman gevoed worden?
Je moet Herman goed verzorgen. Zet hem nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek Herman niet af, zodat hij kan ademen - een theedoek eroverheen leggen mag wel. Hij zal flink groeien, dus zorg dat je Herman bewaart in een ruime schaal (niet van metaal!).
dag 1
Vandaag heb je Herman gekregen (of gemaakt) en wil hij wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien
dag 2 en 3
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt hij fijn.
dag 4
Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:
 250 ml melk
 200 gr suiker
 125 gr bloem
dag 5 t/m 8
Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt hij van.
dag 9
Herman heeft weer honger en wil het volgende eten:
 250 ml melk
 200 gr suiker
 125 gr bloem
Dit is het moment dat Herman verdeeld gaat worden over 3 bakjes.
Bakje 1 geef je aan een vriend(in) of familielid die je graag het genoegen van Herman gunt.
Bakje 2 wordt je volgende Herman (ga verder bij dag 2), maar je mag bakje 2 ook aan een vriend(in) of familielid geven.
Bakje 3 gebruik je om door te gaan naar dag 10.
dag 10
 
 Vandaag heeft Herman enorme honger en daarom verwen je hem met een feestmaal:
 250 gr bloem
 200 gr suiker
 200 gr noten en/of rozijnen
 150 ml olie
 2 eieren
 2 theelepels bakpoeder
 2 theelepels kaneel
 1 theelepel zout
 1 appel in stukjes
Oven voorverwarmen tot 170 °C.
 Vet de bakvorm in en bestrooi het blik met suiker
 Doe het deeg in een springvorm of cakeblik
 Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten