woensdag 12 november 2014

Geitenkaas maken, en niet lopen geiten!

Een mooie zondag middag, we gaan een frisse neus halen in de polder.
Wel te verstaan in Zoeterwoude, Geiten boerderij 't Geertje.
Geïnspireerd door de grote hoeveelheid aan wilde kruiden om mij heen,
en het gemekker aan mijn hoofd. 


Wat is een geit toch een prachtig pest beest, wat een leven.
De hele dag kleine kinderen bang maken, en de ouders maar lachen.
Geef maar een brokje of een slokje melk. Maar ondertussen lopen ze te bokken, schijten of vreten ze je sjaal, broek of jas op. Kinderen in totale paniek en met rood doorlopen ogen. 

Na dit vertier is het tijd voor een bakkie, en even de hompen klei van mijn klomp kloppen. Ondertussen valt mijn ook op de zuivelwinkel, eerst rauzen we het schaaltje met kaasblokje leeg en steken we nog wat in mijn jaszak.... voor later.

Mooie winkel hoor, vol met biologisch groenten van de buurman. Honing, bloem, dranken en veel meer. Allemaal vanuit de omgeving en collega zuivel boerderijen.
Zin om een kaasje te maken, en lekker vooral. Geitenkaas word lekker fris van smaak en dat is een top combinatie met de wilde kruiden en dan serveren met een beetje bloemen honing.

2 liter melk moet genoeg zijn voor een klein kaasje. Toch wel apart, dit is een commerciële boerderij en toch is de geitenmelk stukken goedkoper dan normale smaakloze koemelk vanuit de super. Super! zeker voor deze zuinige gier uit Alphen ;) 

Straks neem ik wat rauwe geitenmelk mee en ga ik thuis een verse geitenkaas maken met wildpluk kruiden en saffraan uit eigen tuin.


Wat hebben we nodig

2 liter geitenmelk (rauw of gepasteuriseerd)
2 flinke eetlepels yoghurt
14 druppels stremsel
12 gram zout
En wat wilde kruiden, mag natuurlijk ook gewone verse kruiden zijn uit de tuin of bij de groenteboer vandaan.


De geitenmelk en de yoghurt doen we in een schone pan en laten we ongeveer 12 uur verzuren op kamer temperatuur.


Als we dan de volgende dag terug komen kunnen we echt aan de slag.
Dit gaat echt heel snel en is ook nog eens simpel.

We maken de melk warm, ongeveer 32'c.


Dan meten we de 14 druppels stremsel af, om en nabij een halve koffielepel.


En mengen met 60 ml water.


Dit mag dan bij de melk.
Nu kunt u ook al het zout toevoegen.


Hou de melk nu minimaal 10 minuten op 32'c
De wrongel wordt dik en gaat zich scheiden van de wei.

Verhoog nu de temperatuur naar 42'c


En snij met een mesje de wrongel in grove blokken.


Na een minuut of 5 tot 10 kan de wrongel op een vergiet of zeef.


Goed laten uitlekken, eventueel een beetje loshalen van de rand.
Na een uurtje uitlekken is de wrongel stevig.


Deze verse kaas leg ik nu op vershoud folie, om het tot een bal te knijpen.


De laatste overtollige wei loopt eruit en de kaas krijgt zo een stevige structuur.


Leg nu je kruiden op vershoudfolie in een bakje.
Ik heb gebruikt; zevenblad, kleefkruid, fluitekruid, madelief blad en bloem.
Verder nog 3 saffraan draadjes en de blaadjes van de krokus.


 Voor wat extra pit kan je er nog wat zwarte peper aan toevoegen.


Kaasje erop en hoppa.


De folie strak aandraaien en nu kunnen de smaken nog 12 tot 24 uur doortrekken.


Na een dag is dit het resultaat een stevige verse kruidige geitenkaas.



Wat kan ik er verder nog over zeggen, dit is gewoon lekker en simpel.
In combinatie met een goede honing en een toastje erbij.
Dan kan ik jullie alleen nog maar opzadelen met wat tegeltjes wijsheid!









Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen