dinsdag 24 februari 2015

Holadiejee, huis gemaakte Glacé

Wie kent ze niet?

Glacé koeken, roze koeken, fondantcake of ook wel moesselientjes genoemd.
De moesselientjes zijn vooral in Amsterdam bekend, 
deze werden voor de 2de wereldoorlog in de Italiaanse ijssalons verkocht.
En nee dit is geen eerbetoon aan Franse aardappelpuree, de mousseline, maar vernoemd naar de dictator Mussolini.

Voor deze koeken ben ik naar de natuurwinkel geweest om een biologische variant te maken.
Met een natuurlijke roze fondant! Natuurlijk zult u zich misschien afvragen?

Dat komt omdat in de voedingsindustrie een rode kleurstof gebruikt wordt ook wel E-120 genoemd,
oftewel karmijnzuur. Deze wordt gewonnen uit het pantser, eitjes en bloed van de Cochenilleluis.
Afkomstig uit Zuid Amerika en Mexico, hier wordt deze luis gekweekt op de Opuntia cactus.

Bent u geen fan van dit soort kleurstoffen? Dan is het voorbij met uw luizenleventje.
Check alle ingrediënten lijsten maar, want dit wordt wel heel veel gebruikt.
In je yoghurtdrink, aardbeienvla, zurematten, fondant, marsepein, zuurtjes en nog zoveel meer.
#succes.

Maar bij deze roze koeken heb ik de fondant gekleurd met bietensap.

Wat hebben we allemaal nodig.
1 ei
50 gram roomboter
50 gram suiker
50 gram bloem
10 gram citroenrasp suiker
snufje zout

En voor de fondant:
100 gram poedersuiker
5 gram bietensap
10 gram water


Voor het gemak gebruik ik een gladde muffin vorm van siliconen.
Dan worden ze niet groot ;) maar dan neem ik er wel 3.

We beginnen met het maken van een cake.
Nou maak ik mijn cake altijd zonder bakpoeder.

Ei en suiker samen.


Als smaakmaker de citroenrasp suiker.


Homemade natuurlijk, simpel maar zo lekker.


Dit samen goed luchtig kloppen tot het bijna wit is.


Boter zachtjes laten smelten.


Spatel nu de gesmolten boter door het luchtige eiermengsel.


Even de bloem zeven.


En een snufje zout.


Nu de vormen vullen, iets meer van 1 centimeter hoog.


Nu maak ik het liefst van bakpapier kleine dakjes voor op de cake.
Dit zorgt ervoor dat de cake gelijkmatig omhoog komt.


Zet voor het knippen de oven alvast even aan, op 160'c
Nu lekker knippen en bovenop je beslag plakken.


Bak ze nu af voor 10 a 12 minuten.


Goed laten afkoelen en voorzichtig lossen.


Aan de slag met de fondant.

Omdat ik biologische poedersuiker wel erg duur vind maken we het toch lekker zelf.
Beetje suiker in de blender en draaien maar.


Niet te veel in 1 keer en let op dat het niet heet wordt.


Poedersuiker, water en bietensap mengen.


Even goed roeren.


Lekker kleurtje ;)

De kleur wordt minder intens als de fondant droogt, deze zal lichter en matter worden.

Een flinke klodder fondant in het midden van het cakeje en laten uitvloeien.



En nu laten we de fondant uitharden voor een uur of 2.


Bakkie thee of koffie erbij?
#proost!

2 opmerkingen:

  1. Jaah, het klopt dus echt? van luizen :o
    Haha, ik heb dit ook een keer gemaakt het resultaat is ook gewoon veel lekkerder dan van die standaard koeken.
    Maar bedankt voor het recept, ga ik het nog een x-tje maken
    groetjes,
    Moniek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Si ustedes viven en Canadá, EE. UU. o cualquier parte del mundo y desean saber mas de la cultura Española, por favor visiten el siguente enlace:

    http://casadeespanamanitoba.blogspot.ca/

    Saludines,
    Luis Garcia

    BeantwoordenVerwijderen