dinsdag 24 februari 2015

Ontbijtkoek, peperkoek, feeste, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek. Lekkâh!

Het is nogal wat koek!
Ontbijtkoek, peperkoek, feeste, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek.

Er gaan veel verhalen de ronde over deze koek,
de belangrijkste is dan wel of het gezond is?
Tja wat moet je zeggen... De helft is suiker,
maar... is dit ongezond?

Wat ik wel durf te beweren is dat de ontbijtkoek een echt energie leverancier is,
en goddelijk in combinatie met een dikke laag roomboter.

Ik word er wel gelukkig van en is dat niet het belangrijkste.....?

1.2.3. is deze koek niet gemaakt, want er gaat wat tijd overheen.
Alleen al 12 uur voor het rijpen van de koek en dan moeten we nog afbakken.
Maar laten we niet zeuren, geloof mij.
Het is het wachten waard.

We gaan beginnen met de siroop.

Wat hebben we daarvoor nodig?

100 gram suiker
275 gram honing
150 ml water


(kruiden mix)
1 theelepel kardamom
1 theelepel kaneel
1/2  theelepel gember
1/4 theelepel kruidnagel
1/4 theelepel nootmuskaat
1/4 theelepel peper
1/8 theelepel anijs
1/8 theelepel koriander


Heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken of in huis te halen,
probeer het dan eens met koekkruiden. 
Is niet helemaal hetzelfde, maar het komt in de buurt.


Dit alles gaan we nu aan de kook brengen.


Kook dit ongeveer 1 minuut door en laat afkoelen voor ongeveer 1 uur.


Na het afkoelen gaan we het deeg zetten.

350 gram volkorenbloem of roggebloem
3 gram zout
50 gram bruine basterd suiker
6 gram bakpoeder


Hierbij mag dan de siroop.


En meng dit tot een glad beslag.


Verder moet we nog het blik invetten met olie.


Beslag erin.


Dit gaan we nu afdekken met folie, 
en laten we 12 uur rijpen.

De volgende dag kwasten we de bovenkant in met melk,
voor een mooie bruine korst.


De oven kan worden voorverwarmd op 160'c.
En dan bakken we de koek af voor ongeveer 1 uur.


Stort de koek uit het blik.
En laat de koek 20 minuten afkoelen.


Dan pakken we de koek in,
Dit mag met folie of in een zak. 
Zo krijgen we een kleffe korst.

Hierin laten we de koek helemaal afkoelen.


Na een uur of 1 a 2 kunnen we de eerste dikke plak afsnijden en beleggen
met een dodelijke laag roomboter!
Wat nou ongezond, mind food :)


Eetsmakelijk,
Als ontbijt of tussendoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen